Human 2 Human, Internet of Things

Unicornul ăsta roz zice că nu-i ok să-ţi share-uieşti testele de personalitate pe FaceBook. Pfff!

Cum naiba, mă?! Păi cum o să mai ştie sutele de prieteni că tu eşti o eroină a zilelor noastre, că ai fost Nefertiti într-o viaţă anterioară şi că sufletul tău pereche este nush ce actor de mâna a doua? A?

Unicornul ăsta roz este Christopher Wylie şi susţine (pe scurt şi pe înţelesul “boborului”) că:

– în 2014 s-au cheltuit 15 milioane de dolari de la Robert Mercer (un bilionar – nu l-a durut) pentru a construi un sistem care să profileze individual alegătorii din SUA. Adică s-au jucat cu minţile întregii ţări, fără că ea să ştie sau să-şi dea acordul, în contextul alegerilor democratice. Democracy is so overrated.
– 1 milion de dolari s-a dus doar pe colectarea de date din 50-60 milioane de conturi FaceBook, într-o perioadă de 2-3 luni.
– aplicaţiile de pe FaceBook au “permisiuni speciale” să colecteze date nu doar de la persoana care foloseşte aplicaţia ci şi din întreaga listă de prieteni a persoanei respective (statusuri, like-uri, mesaje private, d-astea)

Repet, unicornul zice că ţi-a luat datele şi apoi le-a folosit ca să te targeteze în feluri pe care tu nici nu le vezi şi nici nu înţelegi cum funcţionează. Zice că ştie la ce fel de mesaje reacţionezi, când şi în ce context le citeşti/vezi şi de câte ori trebuie să ţi le livreze astfel încât să îţi schimbe percepţia despre un anumit lucru. Înţelegi?

Ăsta micu’ a construit şi folosit cu succes o armă psihologică de manipulare în masă. Şi la un moment dat i s-a părut lui că nu e foarte etic ce face acolo. Şi bang!, l-a sunat pe Gardianu’ să-i povestească.

Băi, şi toată porcăria asta pentru că n-aţi putut să vă abţineţi de la testele alea căcăcioase de personalitate! Uite aşa e Trump la Casa Albă, Anglia afară din UE, statul paralel la putere, extremiştii sunt de-un dalb înfloritor şi au înviat şi dacii.

P.S. Aaa, toată lumea ştia de schemă, mai puţin tu. Că tu erai ocupat făcând teste de personalitate în aplicaţii dubioase şi bifând “sunt de acord” fără să citeşti termeni şi condiţii.

P.P.S. If you wanna change politics you first have to change people, to change the culture. If you fundamentally want to change society, you first have to break it. It’s only when you break it that you can remold the pieces into your vision of a new society.”

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.