Me - Version 3.2

Guest post: Ai grijă de tine, mergi la doctor!

drtrustsomeecardsȘtiai că șansele de vindecare în cazul unui cancer mamar cresc direct proporțional cu precocitatea diagnosticării lui? În plus, dacă este descoperit în stadiul incipient ( stadiul I), rata de vindecare este de aproximativ 90%!

Din păcate, cancerul de sân nu doare și nici nu se vede, poate de aceea face atât de multe victime anual. Tu poți numai să fii atentă la simptomele și „semnele” pe care organismul tău ți le poate arăta, fie la autopalpare, fie la autoexamninare. Ulterior acestor „investigații” pe care este indicat să le faci acasă, o dată pe lună, du-te la medic pentru investigații imagistice: ecografie mamară și/sau mamografie.

Ce poți descoperi prin autoexaminare?

Poți descoperi un nodul care deși nu doare, vei observa ca are  suprafața neregulată. Alte simptome care te pot îngrijora sunt: anumite scurgeri mamelonare sau un eritem tegumentar. Atenție! Dacă observi aceste modificări trebuie să te prezinți obligatoriu la medic.

Totodată, specialiștii susțin că nu se cunosc cauzele cancerului mamar și astfel nu poate fi prevenit, însă dacă ai grijă de sănătatea ta și mergi din proprie inițiativă la medicul specialist, îți poți salva viața. Să nu uităm de rolul medicului de familie care te va ghida. Astfel, dacă ai peste 50 de ani, cu siguranță te va trimite la un control de rutină la specialist pentru a face o mamografie. Majoritatea specialiștiilor români recomandă efectuarea unei mamografii bilaterale după vârsta de 50 de ani, la doi ani, cu toate că americanii recomandă această investigație anual, după 40 de ani.

Ce este mamografia?

Conform specialiștilor, mamografia este cea mai bună metodă de diagnostic precoce a cancerului mamar, singura metodă imagistică care poate identifica dar și caracteriza microcalcificările. Este obligatorie pentru orice femeie care a trecut de 50 de ani sau care are 40 de ani însă prezintă un risc crescut de cancer mamar.

Atenție! Investigația nu este dureroasă, pacienta putând simți doar un mic disconfort, iar efectuarea ei durează aproximativ 10-15 minute. De asemenea, este recomandată efectuarea ei în zilele 7-14 ale menstruației, atunci când sânul este mai puțin dens. Deși nu poate să prevină cancerul, mamografia îți poate salva viața prin descoperirea afecțiunii în fază incipientă.Mai mult, țările europene în care mamografia este considerată metodă de screening pentru cancerul mamar au înregistrat o reducere a mortalității prin acest tip de cancer cu 25%.

Ai grijă de tine, iubește-te și mergi la doctor. Informează-te corect asupra dezastrului care înseamnă cancerul mamar. Nu lăsa ignoranța, neatenția sau lipsa interesului pentru sănătatea ta să te îmbolnăvească.

 

psiholog-anca-ardeleanuAnca Ardeleanu: jurnalist de sanatate cu o experienta de peste 10 ani la Jurnalul Național, Ringier,  Adevarul, Versa Media (Redactor Șef al revistelor Medic.ro și Farmacist.ro și editor-coordonator la Oncolog.ro), MedFarm, Farmaciile Dona și Burda Media.

 

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.