Human 2 Human

Mall-urile din Bucureşti sunt ca sacoşele cu rotile!

Aşa te bucuri de ele când ai nevoie să faci cumpărături dar aşa de rău te încurcă în restul timpului…

mall-uri-bucuresti-sacosa-roti

Bucureştiul are acum 10 mall-uri, cel puţin un milion de sacoşe cu roţi şi o populaţie de aproape 2 milioane de suflete rătăcite.  Mai precis, 2.183.091 de suflete rătăcite. Neoficial, suntem peste 3 milioane. Densitatea populaţiei: 8.260/km2. Horror.

Dana Donciu de la Adevărul a făcut o hartă a mall-urilor din Bucureşti (foto mai jos) ca să vedem mai bine dispunerea lor în timp şi spaţiu. Treceţi şi voi peste faptul că Promenada este Promedada şi încercaţi să vedeţi imaginea de ansamblu. Mie mi-a fost greu. Să trec peste “dada”.

mall-urile-din-bucuresti

Bucureşti, Bruxelles, Munchen, Viena, Varşovia şi Budapesta sunt în topul capitalelor europene cu cea mai mare densitate a populaţiei pe km2, deci să zicem că este de înţeles numărul mall-urilor.

Acum că ne-am lămurit cum stăm, să ne întoarcem la sacoşa cu rotile şi să intrăm un pic în domeniul pharma, că doar Catena a pornit trendul sacoşelor trotilate. De ce bag acum farmaciile în ecuaţie? Păi pentru că ele se deschid (sau se deschideau – nu mai ştiu legislaţia actuală) pe criteriu demografic.

Criteriul demografic stabileşte numărul de farmacii raportat la numărul de locuitori, iar criteriul de excepţie aplicat este înfiinţarea de farmacii în marile centre comerciale.  Astfel, poate exista o farmacie la minimum 3.000 de locuitori în Bucureşti, una la minimum 3.500 de locuitori în oraşele reşedinţa de judeţ şi una la minumum 4.000 de locuitori în celelalte oraşe. Media existentă la nivelul UE este de o farmacie la 3.400 de locuitori. Bineînţeles că, în România, farmaciile au profitat de criteriul de excepţie, dar nu asta este discuţia noastră.

Hai să dăm o tură şi pe la taxiuri: Bucureştiul este capitala cu cele mai multe taxi-uri pe cap de locuitor din UE, circa 15.000 de maşini având dreptul de a circula.

În urmă cu câţiva ani s-a calculat că necesarul de taxiuri în Capitală este de 4 la mia de locuitori. Luându-se în calcul numărul de rezidenţi ai oraşului, plus un număr estimat de vizitatori, la nivel de Capitală s-au eliberat în jur de 10.070 de licenţe, peste plafonul maxim admis.

Deci, dacă ar fi să luăm în calcul un oareşce criteriu demografic, nici n-ar trebui să ne plângem. Avem prea puţine mall-uri. 🙂

Ne putem plânge de infrastructură, de drumuri şi poduri, de salariu, de sistemul medical şi de cel de învăţământ dar nu prea pare că ne putem plânge de prea multe mall-uri. Ne putem plânge că nu sunt construite unde nu ne încurcă.

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.