Internet of Things

Ghid pentru evaluarea ideilor creative

Hai să vorbim un pic despre idei. Hai să vorbim despre ideile creative şi modul în care clienţii agenţiilor le judecă. Pentru că da, de cele mai multe ori, ele sunt judecate, nu evaluate. Dar, înainte de toate vreau să vedeţi filmuleţul de mai jos, WHERE GOOD IDEAS COME FROM by Steven Johnson:


Ideile bune au nevoie de timp şi de muncă în echipă. Ambele sunt resurse limitate pentru agenţii. In acest context, parcă pitch-ul gigantic al celor de la Carrefour nu mai pare o idee atât de dubioasă.

Insă, să ne întoarcem la briefurile noastre. You know the drill: clientul are o problemă / eveniment / un produs nou / un brand pe care vrea să îl scoată în faţă. Clientul vrea cât mai multe idei ca să aibă de unde alege pe cea pe care o consideră potrivită la momentul respectiv. Clientul vrea să fie wow, memorabil, simpatic, emoţional, bla, bla, bla şi să facă în acelaşi timp awareness şi vânzări. Alege 3, 5, 10, 100 de agenţii (fiecare client după posibilităţi şi proceduri) şi aruncă doleanţa în eter.

Agenţiile primesc leapşa şi, în loc să ia în considerare:
– timpul pe care îl au la dispoziţie
– experienţa pe care o au pe genul de proiect solicitat de client
– contextul în care li se cere să vină cu idei
– alte lucruri care le-ar putea afecta workflow-ul agenţiei
…prefera să intre în joc şi să zică că livrează la deadline-ul stabilit. Aici lucrurile se complică.

Nu discutăm acum dacă e bine sau nu să ai enşpe agenţii în pitch, dacă e bine să pui două agenţii să lucreze împreună pentru reuşita unui proiect (niciodată!), dacă deadline-urile sunt prea scurte şi dacă aşteptările clientului sunt transmise corect… discutăm despre ce se întâmplă cu ideile primite şi cum sunt ele “evaluate” de client.

ideile creative
Am fost pusă de multe ori în situaţia de a alege una din ideile creative prezentate. De cele mai multe ori alegerea este subiectivă. Când clientul are un om bun (cu experienţă, care cunoaşte foarte bine brandul pentru care lucrează, etc.), subiectivitatea parcă nu-i aşa de rea. Dar când lucrurile nu stau atât de bine la client, ideile agenţiei vor trece ca gâsca prin apă.

Aşa că, pe principiul, cine caută găseşte, am dat peste acest ghid: Judging Creative, făcut de nişte oameni destupaţi la minte, care s-au lovit şi ei de lucrurile de mai sus. Nu ştiu care dintre organizaţiile de la noi ar trebui să se ocupe de crearea ghidurilor de acest gen dar sunt sigură că este nevoie de ele. Daca ele exista, my bad…

Mă gândesc că, în spiritul complet românesc, aşteptăm întâi să explodeze buba şi luăm măsuri firave, după. Deşi ştim cu toţii că e mai uşor să previi decât să tratezi.

Hope it helps!

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.