Me - Version 3.2

Starea dulcegăriilor româneşti de Valentine’s Day

Stăteam azi strâmb şi mă întrebam într-o rână: când imporţi Valentine’s Day, imporţi şi ciocolata, nu? Nu?! Da…

Întâi stai să îţi spun cum am ajuns la subiectul ăsta. Se apropie Valentine’s Day, sărbătoarea asta incertă, pe care nu ştii dacă să o sărbătoreşti că iubeşti, dacă să o sărbătoreşti că e motiv de sărbătoare, dacă să te opui că nu e neaoşă sau dacă să te răsteşti că avem şi noi Dragobete (tradiţie de care, fie vorba între noi, ne amintim doar când ne simţim ameninţaţi de occidentalizarea forţată).

Încă nu s-au apucat site-urile de fashion&beauty să scrie duzina de articole optimizate, cu liste frumos ordonate, dedicată acestei zile dar, cele mai multe articole vor vorbi despre ciocolată, inevitabil.

 • Un singur concern deţine ciocolata românească 

Grupul austriac Meinl deţine în prezent singurele două fabrici mari de ciocolată din România (Kandia în Bucureşti şi Heidi în comuna Pantelimon).  În 2014, valoarea estimată a pieţei locale era de 242,8 milioane de euro.

România este in acest moment doar o piaţă de desfacere pentru producătorii mari de ciocolată în condiţiile în care consumul de ciocolată din Româ­nia este acoperit în proporţie de 80% din importuri.

 • Un român mănâncă aproximativ 2 kg de ciocolată pe an

Bulgării consumă peste 3 kg/ an/locuitor, în timp ce media Europei de Est este de 4,3 kg/an/locuitor. Elveţia e mâncăciosul suprem, cu un consum de 9,1 kg per capita. Woooa. 

Romania a importat în 2011 peste 38.400 tone de ciocolata iar în 2015 au ajuns în ţara noastră 55.000 de tone de ciocolată şi preparate din cacao în valoare totală de aproape 200 de milioane de euro.

În schimb exporturile s-au ridicat la 10.000 de tone în valoare de 55 de milioane de euro. Aceste date arată că România vinde ciocolată de aproape două ori mai scumpă decât cea pe care o importă.

România a exportat în 2015 ciocolată, napolitane şi bomboane în valoare de 100 mil. euro si dulciuri, zahăr şi miere în valoare de 99,7 milioane de euro, cu 20% mai puţin decât în 2014. 

La declinul companiilor româneşti a contribuit din plin şi comportamentul consumatorului. Privat de bunurile de larg consum din Vest, românii au preferat ani buni la rând să cumpere orice produs străin pus pe raft, convinşi că trebuie să fie mai bun decât cel cu care deja se obişnuiseră. În timp, o parte dintre consumatori s-a întors la dragostea dintâi.

 • Povestea dulce-amară a fabricilor de ciocolată din România

Kraft Foods a cumpărat fabrica de la Braşov în anul 1995 şi a închis-o definitiv în 2009. Cea mai mare parte a liniilor de producţie ale fabricii Poiana a fost transferată la sfârşitul lui 2009 într-o fabrică deţinută de Kraft Foods în Bulgaria. Azi mâncăm ciocolată Poiana made în Bulgaria. În locul fostei fabrici va răsări un hipermarket, din care nu va lipsi ciocolata, insă niciuna fabricată la Braşov.

Fabrica de ciocolată Kandia din Timișoara, va dispărea si ea. Demolarea a început oficial în 2009. În locul fabricii Kandia, George Ciuhandu, fiul fostului primar al Timișoarei, prin firma sa MG Building, a proiectat o clădire rezidențială, în favoarea SC Adama Management SRL din București.

Heidi, un alt brand românesc, are o singură fabrică, în Bucureşti, unde 400 de angajaţi produc ciocolată pentru 48 de ţări.

 • România mai are doar patru fabrici de zahăr

Deşi un domn important din conducerea Rom se lăuda la un moment dat prin interviuri că ei folosesc pentru batoanele Rom, zahăr produs în România, să ştiţi că importam zahăr din Franţa, Germania şi Austria.

De ce? Din cele 33 de fabrici de prelucrare a zahărului din sfeclă de dinainte de ’89, în prezent mai funcţionează doar patru şi doar una dintre ele mai are capital românesc. Doar două fabrici mai prelucrează zahăr din sfeclă de zahăr – Bod şi Ludus, iar alte două prelucrează sfeclă de zahăr şi zahăr brut – Român şi Oradea.

 • Cine salvează ciocolata made in România?

ciocolataMai sunt câteva făbricuţe şi ateliere care produc ciocolată în România:

1. Pralin Cisnădie este o fabrică de ciocolată care prelucrează manual ciocolată belgiană. Printre produsele lansate în premieră în România de Pralin se număra kamasutra, tablouri, puzzle-uri, dar şi felicitări şi inimi de ciocolată, unele chiar aurite. Tot ei au făcut în 2008, ciocolata Brukenthal pentru Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, fiind primul muzeu din România şi printre puţinele din Europa care au propria marcă de ciocolată.

2. Marie Carels a deschis fabrica de ciocolată în 2012. Cumpără materie primă în special din Belgia, dar a creat şi o retetă de praline cu un ingredient specific zonei: „ Am înlocuit coniacul din Franţa cu palincă de prună din Buzesti, din Crasna”. Fabrica de ciocolată de la Crasna produce în acest moment 40 de sortimente de dulciuri. Aţi mâncat ciocolată cu gutui? Ei produc aşa ceva!

3. Dacă ți-ar spune cineva că din cele 25.000 de tone de ciocolată produse la nivel național anual, aproximativ 2.000 de tone pleacă din Maramureș, ai crede că-i o glumă. Ei bine, nu e. Fabrica de ciocolată din orășelul Baia Sprie, cunoscută datorită brandului Galactic, produce, anual, aproape 10% din ciocolata românească. Pe lângă mărcile proprii, se realizează peste 80 de sortimente de produs pentru supermarketurile și hipermarketurile care vând în România. Ciocolatierul Liviu Fagi ajungând în prezent să aibă peste 300 de rețete proprii, inregistrate la OSIM, care sunt în producție.

4. “Batonului copilăriei”, nuga Cindrel, prăjitura Şureanca, salamul de biscuiţi si prăjiturile asortate de la Sibiu sunt exportate “acolo unde sunt mulţi români şi unde e cunoscută ciocolata de casă”. 20% din producţia fabricii Pan Food merge la export. Firma a ajuns să producă anual sute de tone de ciocolată. In 2014, fabrica de la Şura Mică a avut o cifră de afaceri de aproximativ două milioane de euro. Cel mai bine vândut produs a fost ciocolata de casă (520 de tone produse).

no chocolate for you5. Fabrica de ciocolată de la Odoreu, județul Satu Mare a abandonat vânzările în România și a ales să facă export 100% în Germania, SUA, Finlanda și Marea Britanie. Fabrica aparține concernului Wawi, compania germană care domină piața ciocolatei de calitate din Europa de Nord. Firma deţine în prezent şase fabrici de ciocolată în Germania şi câte una în Canada, Rusia, Australia şi China. Investiția de la Odoreu este evaluată la 4,5 milioane de euro, din care 1,3 milioane de euro reprezintă fonduri europene atrase.

6. La numai cativa kilometri de orasul Pitesti, se afla societatea SC Marco Polove SRL, reprezentanta in tara noastra a renumitei companii italiene de produse din ciocolata „Dolcerie Veneziane”.

 • Ştiaţi că:
 • În Bucureşti puteţi găsi sau comanda ciocolată artizanală la: Delicateria Traiteur de pe Strada Mihai Eminescu şi magazinul Comtesse de Barry, pe Ion Câmpineanu, unde un kilogram de ciocolată poate ajunge până la 500 lei.  O cutie de bomboane artizanale costă în general între 100 şi 200 de lei.
 • În România există doar doi degustători de ciocolată, certificaţi de International Institute of Cacao and Chocolate Tasting. Este vorba de timişorenii Diana Şecman şi Nicolae Velciov. Sunt singurii români care pot face parte din juriul unor competiţii precum International Chocolate Awards.
 • Echipa națională a României de… fabricat ciocolată, a reușit să câștige locul V în „Eastern Europe Selection of the World Chocolate Masters 2011. România a participat pentru prima dată la o competiţie de asemenea nivel. Lipsa de experienţă competiţională şi-a spus cuvântul în cazul României, iar unul din regretele exprimate de cei prezenţi a fost că talentul românesc ar trebui cultivat în şcoli specializate, dedicate ciocolatierilor. România este printre puţinele ţări prezente la concurs, care nu au şcoli specializate pentru pregătirea ciocolatierilor. Asta s-a deschis de maximum 2 ani.

Ce spune Anda Călinici, clujeanca care este primul ciocolatier român invitat să participe la World Chocolate Masters 2011: „În România nici nu ai cu cine concura. Nu avem cultură gastronomică, chiar dacă ne batem cu pumnul în piept că avem preparate tradiţionale, care, de fapt, nu sunt inventate de noi. La noi, părinţii zic «copilul nostru e cam retardat», hai să-l dăm să facă o şcoală de bucătar. Cam acesta e nivelul României“. Trist.

 • În octombrie, la Romexpo, sper să se întâmple a doua ediţie a Createur Chocolatier – Festival du Chocolat – cel mai mare festival de ciocolată din Bucureşti ce reuneşte producătorii autohtoni de ciocolată, francizorii marilor ciocolaterii, cât şi producătorii din tările cu tradiţie în cultura ciocolatei.
 • Mărcile de ciocolată care nu conţin niciun E, recomandate de nutriţionişti pentru o bună funcţionare a inimii, sunt:
 1. Anidor Intense Noir cu 80% cacao
 2. Anidor Charme Noir cu 70% cacao
 3. Lindt ciocolata albă cu migdale
 4. Lindt ciocolata amaruie cu migdale
 5. Lindt (lapte 44%, ciocolata amara 22% cu alune)

În concluzie, dacă ciocolata e şampania săracului, să ştiţi că suntem tare săraci de Valentine’s.

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.