Me - Version 3.2

Cum să enervezi cu succes un introvertit

Cum să enervezi cu succes un introvertit

Hai să o luăm cu începutul: definiţia. Nu de alta dar mă gândesc că fix pe introvertiţi vrei să îi enervezi (că de asta ai dat click pe link) şi e bine să îi poţi recunoaşte.

Definiţii:
INTROVERTÍT, -Ă, introvertiţi, -te, adj. (Despre oameni) Care este concentrat sau obsedat de propriile trăiri interioare. – Din fr. introverti.

TIMÍD, -Ă, timizi, -de, adj. (Despre oameni; adesea substantivat) Lipsit de indrăzneală, de încredere în sine; sfios, ruşinos; (despre însuşirile sau acţiunile oamenilor) care dovedeşte, trădează o astfel de fire. – Din fr. timide, lat. timidus.

Nope. Not the same thing.

introverts-uniteCâţi introvertiţi sunt în lumea asta luminată? Aproximativ 25% din populaţie. Un procent mic dintre oameni dar un procent mare dintre oamenii “talentaţi”. Pe lista introvertiţilor avem nume ca: Albert Einstein, Mahatma Gandhi, J.K Rowling, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Guy Kawasaki, Warren Buffett, Lady Gaga, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Steven Spielberg, Marlon Brando, Johnny Depp, Audrey Hepburn, Sir Isaac Newton, Larry Page, Charles Darwin, Elon Musk, Frederic Chopin.  Deci sigur vrei să îi enervezi pe ăştia, da? Păi hai să te ajut.

1. Vino în vizită neanunţat.
Introvertiţii iubesc chestia asta. Ideal ar fi să nici nu ne cunoaştem prea bine înainte de a-mi face o vizită neanunţată.

2. Pune-mă să sun alţi oameni.
Uite de asta n-am făcut eu carieră într-un call center. Trimiteam mailuri în loc să sun.
Resping frecvent apeluri, chiar şi de la prieteni, şi simplul gând că trebuie să sun pe cineva e paralizant. Prefer discuţiile faţă în faţă şi evit să sun aşa cum evit să fac maioneză. Poate pare iraţional dar aşa mai fac introvertiţii. Aşa că dacă n-ai un motiv extrem de bun ca să mă rogi pe mine să sun în locul tău, atunci pune mâna şi sună singur!

3. Spune-mi că sunt timidă, rezervată sau antisocială.
Urăsc conversaţiile de complezenţă cu oameni pe care nu-i cunosc şi urăsc lupta continuă de a te face auzit în gălăgia generală. Devine copleşitor la un moment dat. Sunt foarte sociabilă în grupuri mici, de 3-4 prieteni, dar când numărul sare de 10, totul se complică. Îmi plac oamenii, în special oamenii care îmi plac. Dar chiar şi pe aceia, îi prefer în număr mic şi în doze controlabile.

4. Vorbeşte-mi în continuu. Despre nimic. Despre orice. În continuu. Dacă se poate (şi sigur se poate), chiar în timp ce vorbesc eu.
De obicei gândesc înainte să vorbesc şi împărtăşesc doar ceea ce mi se pare important sau potrivit. Pot să vorbesc cu orele despre ceva ce mă pasionează dar mă oboseşte groaznic bârfa şi alte nimicuri de genul, la care nu ştiu cum să reacţionez pentru că nu ştiu cum să le internalizez. Chiar dacă îmi place de tine mult, mult de tot… sincer, îmi doresc câteodată să taci dracului pentru cel puţin câteva minute, ca să pot să gândesc.

5. Întreabă-mă dacă sunt supărată / sunt bine / de ce nu zâmbesc.
Doar pentru că sunt pierdută în gânduri, cu privirea fixă şi nu zic nimic, nu înseamnă că te ignor sau nu-mi păsa de ceea de zici / simţi. I feel fine. I hear you.

6. Spune-mi că trece viaţa pe lângă mine şi nu ştiu să mă distrez de fiecare data când mă inviţi undeva aglomerat, gălăgios şi inutil iar eu refuz să merg. Please, do judge me!
Percepţia mea despre lucruri şi activităţi distractive este deseori foooarte diferită de a celorlalţi. Mersul în Piaţa Constituţiei de Revelion nu înseamnă distracţie, să ne înţelegem. Introvertiţii nu sunt “adrenaline junkies”. Are legătură cu modul în care creierul nostru reacţionează la stimuli. Iar adrenalina ne face să ne simţim groaznic de cele mai multe ori.

introvertit7. Sună-mă insistent. Apoi dă-mi cel puţin 3 mesaje ca să mă întrebi de ce nu răspund la telefon. Back to no. 1: Vino în vizită neanunţat.
Reversul medaliei la faptul că e destul de dificil să-mi fii prieten este că nu cer prea mult de la prietenii mei. Chiar dacă nu vorbim câteva luni – chiar ani – nu se supără nimeni. Chiar mă aştept la asta. O dată intrat în “the circle of trust” e foarte greu să mă pierzi ca prieten. Oricum ar fi, sună-mă doar dacă situaţia implică vărsare de sânge. Altfel, poţi să îmi dai un mesaj.

8. Plănuieşte-mi o petrecere surpriză. Yay! Not.
These are the things that nightmares are made of. Really.
Dacă mă supui acestei torturi, jur să nu mai fiu văzută niciodată în public cu tine. Ai fost avertizat.

9. Pune-mă în centrul atenţiei.
Da! Da! Pasează-mi microfonul la karaoke, urcă-mă pe scenă, insistă să dansăm!
Ai toată susţinerea mea în aceste activităţi dar chiar nu-mi doresc în secret să urc pe scenă şi nici nu vreau ca tu să mă târăşti acolo. Nu e că n-aş puteai lălăi o melodie lacrimogenă în public sau n-aş putea ţine un discurs isteţ la o petrecere, doar că nu îmi place să fiu pusă în faţa faptului împlinit, fără avertizare.

10. Subestimează-mă: “Tu n-ai nimic de spus?
Problema nu e că nu am eu nimic de spus, problema este că tu ai prea multe. Fă-mi puţin loc şi s-ar putea să te uimesc. Dacă am chef.

0ab6d5d52c34f8fc811fc954ca71eaaa11. Scoate-mă din zona de confort. Sau… intră cu bocancii plini de nămol în spaţiul meu personal.
Chiar te rog să te aşezi fix lângă mine când mai sunt zeci de alte locuri unde ai putea să te aşezi.

12. Spune-mi chestii naşpa despre câinele / pisica / papagalul / pitonul de casă pe care eu îl ţin pe post de animal de companie şi suflet pereche.

13. Distruge-mi orice speranţă că aş putea pleca oricând vreau acasă
Ideea că n-aş putea pleca acasă exact atunci când vreau este de ajuns să mă facă să vreau să stau acasă. De asta introvertiţii au nevoie de o “ieşire de urgenţă” pentru orice situaţie de socializare.

14. Încearcă să mă cuplezi cu prieteni extrovertiţi. Pentru că, nu-i aşa, “opposites attract”.

15. Vorbeşte-mi de sus. E insuportabil.
Unii oameni consideră sensibilitatea introvertiţilor o formă de slăbiciune şi simt nevoia să îi controleze într-un fel sau altul. Dacă vei face asta, probabil ca nu vei păţi nimic la început. Dar dacă vei continuă, vei deschide cutia Pandorei şi vei afla câte lucruri ştiu despre tine iar toate defectele logice din argumentele tale şi toate slăbiciunile tale personale se vor întoarce să te bântuie. So lose the condescending attitude.

918955-650-1449146220-introvert116. Acuză-mă că sunt prea visătoare şi fă tot posibilul să mă aduci cu picioarele pe pământ
Ştii momentul ăla când te duci în bucătărie după ceva şi când ajungi acolo uiţi de ce te-ai dus? Ăla e momentul când eu mă pierd în gânduri. Bă da’ gânduri multe, grele, complexe, nu asa… orice fleac. Mă pierd în ele şi mă simt bine.

17. Ignoră-mă!
Chiar dacă prefer să fiu lăsată în pace, e dureros când eşti exclus intenţionat.

18. Fă-mă să repet ce am spus.
Da, introvertiţii au tendinţa de a vorbi încet. Asta pentru că e greu să vorbeşti peste o ceată de extrovertiţi şi uneori nici nu merită energia consumată. Popa nu toacă de două ori pentru o babă surdă, da?

19. Pune-mă să iau decizii pe loc
Introvertiţii au căile neuronale mai lunguţe ceea ce înseamnă că gândurile se formează şi sunt gata să fie exprimate cu o oarecare întârziere pentru ca iau în considerare aspecte şi informaţii mai complexe. Pentru extrovertiţi, căile neuronale sunt alimentate de adrenalină. Pentru introvertiţi, de acetilcolină. Aveţi şi voi puţintică răbdare şi cu siguranţă vei primi un răspuns mult mai bine cântărit, din partea unui introvertit. Ce atâta grabă?

20. Aruncă-mă în mijlocul confruntării
Confruntările sunt cele mai mari consumatoare de energie pentru introvertiţi. De asta nici nu ne plac şi le evităm. Dacă trebuie neapărat să o facem, o putem face în scris. Epigramele sunt preferatele mele.

Ai trecut prin toţi paşii de mai sus? Da? Bravo! Poţi să te baţi prieteneşte pe umăr. Ai reuşit să enervezi un introvertit. Ai reuşit să îl arunci în mijlocul societăţii pe care el îşi doreşte să o evite, pentru propria sănătate mintală. Dar nu-i nimic! Ai reuşit să îi arăţi lumina de la capătul personalităţii lui şi sigur îţi va mulţumi peste ani. Sau te va evita până când vei muri o moarte înceată şi mizerabilă…

Nu renunţa! Drumul spre iadul introvertiţilor este pavat cu bunele intenţii ale extrovertiţilor.

 

Standard

One thought on “Cum să enervezi cu succes un introvertit

  1. Raluca says:

    Decât m-am îgrijorat oleacă. Am 88% șanse să fiu în banca introvertiților, conform celor scrise mai sus. Partra nashpa e ca descopăr că sunt un fake extrovert. Ambele nashpa: ca e fake și ca e cu prietenos…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.