Human 2 Human

Cât de “prost” e userul?

Ă? Cam cât de “prost”? Destul de prost încât să nu găsească căsuţa de search pe site-ul tău? Destul de prost încât să nu înţeleagă oferta ta cu asterisc şi fonturi mici? Atât de prost încât să nu ştie cum să completeze un formular? Cât de prost?

stupid user - bad UI

Ne-am obişnuit să le dăm mura în gură în speranţa că dacă nu implică efort din partea lor, sigur vor participa. Şi ne-am ales cu concursomani de profesie. Printre altele. Însă am uitat că orice lucru bun merită efortul. Că ar trebui să preferăm calitatea în locul cantităţii. Am uitat să numărăm lucrurile care contează dar ştim să numărăm afişări la kil.

Ne mirăm cu ochii mari că engagementul e la pământ, că numărul adblock-erelor este pe plus şi că like-urile nu mai cresc ca altă dată. Aruncăm în neant aceleaşi informaţii şi produse reciclate de “n” ori, fără a aduce niciun plus de valoare, nicio perspectivă nouă, nicio senzaţie nouă.

Facem pitch-uri şi cerem idei pe aceleaşi brief-uri obosite, fără să fi învăţat nimic din anii trecuţi şi fără a ţine cont de experienţa efectivă a clientului. Fără a ne pune în papucii lui.

Şi totuşi, cât de prost e userul?

Media IQ-ului de inteligenţă în România este 91 (sau 94, în funcţie de sursă). Nivelul mediu standard de IQ este considerat a fi 100. Conform statisticilor, România se plasează pe antepenultimul loc în ceea ce priveşte coeficientul de inteligenţă al popoarelor europene şi pe locul 34 la nivel mondial. 

harta-IQ-europa

Daaaaar, studiul “Publicul și știinta” efectuat în 2010 la nivel național, pe un eșantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani ne arată că:

  • 42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului
  • 93%  cred că persoanele bolnave de diabet zaharat trebuie să mănânce multe dulciuri
  • 30% cred că primii oameni au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii
  • 63% cred în viaţa de apoi
  • 77% dintre români cred în existenţa miracolelor
  • 56% dintre români cred că oamenii pot fi posedaţi de diavol
  • doar 10% dintre români au un IQ de peste 120

out of the gene poolRomânii sunt printre cel mai puţin „alfabetizaţi” din punct de vedere ştiinţific din Europa (15%). Conform unui Eurobarometru din 2005, România se afla pe locul 24 din 29 de ţări europene, în ceea ce priveşte nivelul cunoaşterii ştiinţifice a publicului.

Profesorul Richard Lynn (Universitatea din Ulster) a calculat şi rata de declin a potenţialului genetic uman. Adică a folosit date despre IQ mediu global din anul 1950 şi din 2000 pentru a descoperi că inteligenţă colectivă a scăzut cu un punct. Tot el a prezis că dacă această tendinţă continuă, vom mai pierde 1,3 puncte de IQ până în 2050.

Un punct nu pare aşa “big deal” dar dacă ne întoarcem şi mai mult în timp, situaţia devine dramatică: profesorul Jan te Nijenhuis (Universitatea din Amsterdam) a calculat că am pierdut, în medie, 14 puncte de IQ din epoca victoriană şi până acum.

Deci, cât de prost e userul?

În prezent, 173 români au dovada inteligenţei fiind printre cei care au obţinut un scor ridicat la testări devenind membri Mensa România. Spre comparaţie, bulgarii au 600 de inteligenţi cu acte, iar ungurii circa 800. 173 din 20 de milioane.

Hai să facem un mic exerciţiu, de dragul imaginaţiei: dacă doar 10% dintre români au un IQ de peste 120 (nişte deştepţi!), adică cam 2 milioane, şi presupunem că jumătate din populaţie are o conexiune la internet (vreo 10 milioane), care sunt şansele ca toţi cei 2 milioane de români deştepţi să fie online, pe site-ul tău şi fani declaraţi ai brand-ului? Ă? Preeetty small.

Cât de prost e userul? 

quote-think-of-how-stupid-the-average-person-is-and-realize-half-of-them-are-stupider-than-that-george-carlin-281888

Link-uri utile:

  1. Richard Dawkins despre incursiunea bisericii în politică şi ştiinţă
  2. Un mic ghid despre cum să ne comportam cu oamenii proşti
Standard

One thought on “Cât de “prost” e userul?

  1. Pingback: The Healers: Descântarea României - Denisa Irimia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.