Human 2 Human

Candoarea dezarmantă ca strategie de business

În marketing, sinceritatea de care dau dovadă în acest moment brand-urile, pare a fi mai degrabă rezultatul shift-ului de putere din mâna companiilor, în cea a consumatorilor. Şi cum real time marketing-ul, social media şi noile canale de comunicare au adepţi cu voci din ce în mai puternice, care pot ridica sau îngropa un brand, transparenţa în comunicare nu este doar eficientă, ci şi necesară.

Consumatorul este bombardat zilnic cu mii de mesaje promoţionale. Pe majoritatea le ignoră (vezi discuţia despre adblockere) conştient sau nu. Aşa că sinceritatea, candoarea dezarmantă, a devenit noul mod de comunicare cu masele şi nu numai.

Ce-i aşa mişto să foloseşti sinceritarea în marketing?

SinceritateBrad Blanton, un psihoterapeut american sugera sinceritatea radicală ca un mod de a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi. Uşor de zis, greu de făcut. Oricât de extremă ar părea această abordare, conceptul de pură autenticitate este ceva la care aspirăm nu doar în viaţa personală ci şi în afaceri şi marketing.

Ca exemple de afaceri ce funcţionează pe acest concept al transparenţei avem: MozBufferConvertKit sau BareMetrics. Companii care fac publice informaţiile lor confidenţiale pe un ton candid. Ceea ce ne place cu adevărat însă, este comunicarea sinceră dar care transmite adevăruri cu care poţi relaţiona la nivel personal.

Candoarea dezarmantă poate funcţiona extrem de bine pentru anumite companii dar nu ştiu dacă ar fi la fel de eficientă, de exemplu, pentru directorul financiar al unui fond de investii. Ar putea candoarea dezarmantă să fie o strategie bună de business?

Oamenii apreciază sinceritatea

honest-people-assholeRezultatele uni studiu din 2010 susţin că optimismul şi transparenţa în comunicare a unui lider, influenţează modul în care îi este percepută eficienţă. Un alt studiu Edelman arată că 90% dintre respondenţi îşi doresc transparenţă din partea corporaţiilor.

Marketing-ul transparent – scurtătura spre buzunarul clientului?

Candoarea dezarmantă nu este ceva ce înveţi. Este mai degrabă apanajul copilăriei. Iar în contextul marketing-ului de acum, este uşor să uiţi că la finalul zilei nimănui nu-i pasă de tine. Nu le păsa de blogul tău, de afacerea ta sau de conţinutul pe care tu îl creezi. Le pasă doar de ei. Da, conţinutul tău trebuie să fie de valoare. Dar asta nu e de ajuns, aşa cum transparenţa nu este de ajuns. Spune-mi de ce aş citi / cumpăra produsul tău când sunt alte mii de produse similare care se luptă pentru atenţia mea?

Copywriting-ul în acest moment ar trebui să funcţioneze pe două principii simple:
1. Fii sincer şi specific – dacă clientul nu poate verifica instant ceea ce susţii, va presupune că minţi.
2. Admite-ţi slăbiciunile – spune-le întâi ce NU POŢI să faci, şi te vor crede pe cuvânt când le vei spune ce POŢI să faci. De văzut campania Clearasil: We know your acne, we just don’t know you.

Legea candorii este legea numărul 15 în “The 22 Immutable Laws of Marketing”.

Fapte nu vorbe!

Trendul transparenţei este unul bun pentru consumatori, în mare parte pentru că pune presiune asupra companiilor de a se ridica la nivelul afirmaţiilor făcute în campaniile simpatice de marketing.

candoarea22Ca oamenii să te creadă pe cuvânt, valorile companiilor trebuie să fie împărtăşite de fiecare angajat şi trebuie să fie în centru fiecărui lucru dezvăluit publicului. În curând însă, transparenţa nu va mai fi ceva ce comunici, ci ceva ce trebuie să se întâmple, fie că îţi place sau nu. Aşa că va trebui să găseşti o cale de a alinia valorile şi branding-ul companiei cu lucrurile pe care ai vrea ca publicul să le afle.

Candoarea dezarmantă ca strategie de business înseamnă să tratam clientul cu acelaşi respect şi integritate cu care ne aşteptăm să fim trataţi la rândul nostru. Do-able?

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.