Human 2 Human

Nu există loc mai mişto de călătorit decât în mintea altui om!

Când ştii că timpul e atât de puţin, prioritizezi uneori greşit. Le prioritizezi pe ale altora înaintea alor tale. Toţi facem asta într-o oarecare măsură, altfel am fi cu toţii nişte egoişti insuportabili. Atât de egoişti încât n-am mai avea în jur pe nimeni cu care să fim egoişti.

Ăştia de lângă noi ne înghit aşa, cu bune şi rele, din moment ce n-au plecat la prima dovadă de egoism. Noi… ne recompensăm după posibilităţi. Uneori mai mult decât e cazul, alteori deloc sau chiar mai rău.

Cred că începe să-mi placă de tine”, mi-a zis la un moment dat un om lângă care am lucrat 3 ani, 1 luna şi 18 zile. Nu ştiu dacă înainte nu-i plăcea sau pur şi simplu îi eram indiferentă dar ştiu că atunci când îţi expui gândurile, e posibil să descoperi că şi alţii gândesc la fel.

mintea altui om

Am în jur oameni mişto, oameni pe care îi iubesc, oameni pe care îi respect, oameni pe care îi admir, oameni pe care îi ignor (cu greu, foarte greu) şi oameni pentru care simt o nevoie compulsiva de a-i ajută. Toţi avem, sau cel puţin aşa sper. Nu prea am oameni pe care să-i urăsc. Partea asta am transformat-o cumva în ignoranţă sau milă.

Dar nu despre asta vreau să vă povestesc acum. Acum aş vrea să vă rog ceva, ceva ce poate o să vă salveze la un moment dat, când simţiţi să nu mai suportaţi ţăcănitul sacadat al rotiţei de hamster. Aş vrea să vă rog să fiţi curioşi despre oamenii din jurul vostru. Deseori îi luăm de buni, considerăm că ştim deja destul despre ei şi păstrăm curiozitatea pentru străini şi pentru conversaţiile de complezenţă.

Când vei fi cu adevărat interesat despre un om, despre ce gândeşte, despre cum se simte, despre pasiunile lui, despre fricile lui şi despre valorile şi principiile lui, vei descoperi că până atunci nu zărisei decât vârful aisbergului, deşi îl cunoşti de ceva timp. Nu există loc mai mişto de călătorit decât în mintea altui om. Nu pierdeţi ocazia asta doar pentru că amintirile sunt grele, timpul e atât de puţin şi priorităţile greşite.

“Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu îmi e superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe langă fiecare”. Sigmund Freud

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.