Human 2 Human

Brexit – cel mai mare caz de buyer’s remorse, ever!

queen of england - buyers remorseNu mă pricep la politică şi nici la legislaţie dar, de unde stau eu, reacţia de după Brexit-ul ăsta pare aşa un caz clasic de “buyer’s remorse”.

La câteva ore după anunţarea rezultatelor, englezii s-au năpustit online să pună întrebările pe care ar fi trebuit să le pună înainte să voteze. Google Trends zice că “What is the EU?” şi “What happens if we leave the EU?” sunt în topul căutărilor post Brexit.

That “Oh no, what have I done?” moment

Regretul cumpărătorului este un fenomen interesant. O senzaţie nedefinită, care te cuprinde pe nesimţite, că ai fost tras pe sfoară, că ai cheltuit prea mult, că lucrul pe care l-ai primit nu face banii… L-am simţit cu toţii la un moment dat.

Când în lumina dimineţii impactul devastator al Brexit-ului s-a văzut în toată splendoarea lui, tinerii englezii s-au apucat de petiţii. Sorry, no take-backs. You know the rules.

Peste 50% dintre oameni regretă cumpărăturile făcute. Înainte de a cumpără, opţiunile sunt atât de diverse încât dau senzaţia că puterea este în mâna cumpărătorului. Această senzaţie de putere îl îmbată efectiv. După ce a cumpărat, toate opţiunile dispar, lansând loc îndoielilor şi regretelor.

buyersremorse-brexit

Disonanţa post-decizie

Regretul apare frecvent atunci când sunt prezenţi următorii 3 factori:

  • EFORTUL = resursele pe care clientul le-a investit (timp, bani, emoţii)
  • RESPONSABILITATEA = dacă achiziţia s-a bazat pe dorinţa / voinţa clientului.
  • ANGAJAMENTUL = gradul de durabilitate al achiziţiei – de exemplu, laptop-urile ar trebui să le poţi folosi câţiva ani, aşa că achiziţionarea unui laptop nou, poate aduce regrete la pachet pentru că clientul ştie că această achiziţie implică un grad mare de angajament.

Un alt studiu făcut în UK de către compania de investiţii Standard Life susţine că în medie, un britanic dă aproape £3,000 pe an pe lucruri pe care apoi regretă că le-a cumpărat.  64% dintre cei intervievaţi s-au lamentat că au risipit banii pe lucruri pe care nu şi le doreau cu adevărat.

Cum scapi de buyer’s remorse?

  • With just a little common sense and good customer service.

În mod normal, pe britanici i-ar ajuta acum un pic de compasiune şi nişte confirmări că au luat decizia corectă. Din păcate Scoţia şi Irlanda nu vor să le confirme decizia. Ba chiar din contră.

Ar mai ajuta o readucere în discuţie a beneficiilor acestei decizii… Din păcate, nici aici englezii nu stau prea bine în acest moment.

Aşa că: You can’t change it: it’s a sunk cost. But you can change what you do going forward if you’re not getting value from the purchase.

Standard

One thought on “Brexit – cel mai mare caz de buyer’s remorse, ever!

  1. Pingback: Munca, mintea şi inima - Denisa Irimia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.