Human 2 Human

“Boicotul” carrefour e argumentul perfect pentru educaţie făcută CORECT

Nu credeţi, nu? Ba da, e. “Boicotul” carrefour e argumentul perfect pentru educaţie făcută CORECT.

Students take part in a strike for the climate crisis in London Photograph: Rebecca Brown/PA

Mai ştiţi voi când v-a învăţat UE că sunteţi consumatori europeni şi aveţi drepturi? Ă? Mai ştiţi? Mai ştiţi cum au explodat retururile în e-commerce (şi nu numai) în perioada aia?

Mai ştiţi când v-a povestit UE despre GDPR, protecţia datelor, fraude online? Ştiţi. Că încă doare. Păi atunci de ce vă supăraţi pe anti vaxxeri când zic că le fură arn-ul, undele neuronale, informaţiile personale, drepturile şi libertăţile?

Acum toată lumea o arde cu incluziunea: UE, papa, orice “opinion leader” care vrea să prindă valul. Oamenii care se ocupă de lucrurile astea de mult timp, se uită la ăştia cumva surprinşi şi cu milă. “Uite, săracii, acu’ s-au gândit şi ei că e nevoie de educaţie pe domeniul ăsta…

Educaţia din auzite naşte monştri

Când eram eu mică, după ce ţi se explica teoria, ţi se spuneau şi excepţiile. Că peste tot erau excepţii. De exemplu, verbul “a coace” la perfectul simplu nu se conjugă ca marea majoritate a verbelor. Când nu ştiai excepţia, apelai la regula bunului simţ şi (când ajungeai printr-a şaptea) la logică, ca să răspunzi cu un “educated guess”.

Da, doar că pe vremea aia aveam toţi aceeaşi înţelegere a conceptelor de “bun simţ”, “decenţă”, “şapte ani de acasă”. Că n-aveam de ales. Acum avem la dispoziţie atâtea interpretări încât ne este extrem de uşor să o alegem pe aia convenabilă.

Acum pare că nu mai este politically correct să faci o glumă despre nimic. Ţi-e un pic târşă şi cu autoironia. Dacă se simte cineva lezat că fac mişto de mine?! Hai că am dus-o la extremă. Să revenim la boicotul carrefour.

Context: brandurile şi activismul socio-politic

Am 3 exemple pe care le ştiţi cu siguranţă. Gillete, Nike şi Pepsi au făcut primul pas în direcţia activismului de brand. Au învăţat din asta şi va ieşi mai bine data viitoare. Dar ce este cel mai important de reţinut este că au reuşit să se poziţioneze pe un teren pe care alte branduri nu vor încă să intre. Dar vor intra, obligate de consumator. Şi atunci le va fi foarte greu să se poziţioneze.

London, UKStudents in Parliament Square
Photograph: Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images

BAD TIMING Gillette – îşi găseşte cel mai nepotrivit moment să intre în dezbaterea despre sexism, în timpul scandalului Weinstein/ #MeToo. Pe Youtube, reclama We Believe: The Best Men Can Be are 1.6 mil dislikes. Din cele peste 400k de comentarii, multe sunt negative. Critica variază de la „propagandă feministă” la „prejudecăți”. Brandul s-a confruntat cu reacții adverse nu doar pentru reclama ci și pentru faptul că femeile sunt taxate mai mult decat barbații pentru același produs. Dap, clienții și-au adus aminte și de asta.

POLITICAL NIKE – Nike a păţit-o şi el în 2018, în campania cu starul NFL Colin Kaepernick – “Believe in something. Even if it means sacrificing everything.” Campania Nike a devenit nu doar o declarație împotriva rasismului, ci și un semnal clar împotriva lui Trump. Acest lucru a provocat proteste puternice în rândul susținătorilor lui Trump, care au organizat chiar ceremonii de ardere a pantofilor. Boicotul a fost inițial solicitat chiar de către Asociația Națională a Organizațiilor de Poliție. Unii comercianții au organizat boicoturi prin vânzarea articolelor Nike la jumătate de preț.

MISGUIDED “woke” Pepsi – Spotul în care Kendall Jenner pare să pună capăt unei confruntări tensionate între protestatari și polițiști la un miting Black Lives Matter, dând o cutie de Pepsi unui bărbat în uniformă. Reacția a fost imensă ducând la demisia creierelor din spatele campaniei.

Hai să zicem că astea trei branduri de mai sus şi-au căutat-o… pe sistemul bancului cu limbrici. Dar modul în care oamenii cer socoteală brandurilor va avea impact din ce în ce mai mare.

Ce zic “cercetătorii britanici“?

Havas “Meaningful Brands“A cumpăra astăzi este un act politic! 55% dintre consumatori cred că brandurile au de fapt un rol mai important decât guvernele pentru a crea un viitor mai bun! Consumatorii vor recompensa brandurile care vor să facă lumea un loc mai bun și care reflectă valorile lor. Consumatorii își folosesc puterea de cumpărare pentru a lua poziție! Nu există nicio îndoială – activismul de brand va deveni parte din strategia brandului.”

Edelman Trust Barometer“Indiferent dacă oamenii cumpără săpun sau pantofi, ei cântăresc principiile si valorile unui brand la fel de mult ca și produsele sale. Renunțarea la adoptarea unei poziții nu mai este o opțiune pentru branduri. Două treimi din consumatorii din întreaga lume cumpără acum din convingere.”

Kantar“În epoca “conscientious living”, companiile se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare din partea consumatorilor pentru a aborda probleme sociale. Aproximativ 84% dintre centenari [cei cu vârsta cuprinsă în prezent între 19 și 35 de ani] se așteaptă ca companiile să ia atitudine.

Joac-o p-asta!

Mai ştiţi când v-aţi supărat că poporul a votat iar cu PSD acu’ vreo lună? “Boborul” are acum acces la informaţie cum n-a avut vreodată în viaţa lui şi, în democraţie, decizia e în mâinile lui. Aaaaa, “boborul” nu e educat? Nu ştie ce e bine pentru el? Nu înţelege consecinţele? La nivel global, inclusiv acest neam saturat, oamenii vor transparență și asumare atât pentru succese cât și pentru eșecuri. Dacă vreţi ca “boborul” să ia decizii corecte, atunci fiţi voi exemple pentru el, construiţi încrederea, educaţi-l corect şi asumaţi-vă responsabilitatea, că cică o greşeală recunoscută este pe jumătate iertată.

via GIPHY

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.