Me - Version 3.2

EMPATIA – ain’t nobody got time for that!

“Empathy is a choice, and it’s a vulnerable choice. Because in order to connect with you, I have to connect with something in myself that knows that feeling.” – Brene Brown

Ce este empatia?

Empatia este de fapt, capacitatea de a sta în papucii altcuiva, de a vedea lumea prin ochii altuia. A fi empatic NU înseamna să fim de acord cu felul în care celălalt percepe lucrurile, ci înseamnă să fim capabili să înțelegem cum este să trăiești ceea ce trăiește el.

empatie-you-are-doing-it-wrongA folosi procesul empatic presupune să cunoştem algoritmul de procesare al fiecărui individ, tinând cont de faptul că fiecare algoritm e personal şi de multe ori nu este unul raţional.

Ne naştem cu o predispoziţie mai mare sau mai mică spre empatie, însă aceasta poate fi extinsă sau restrânsă în funcţie de factori contextuali.

Cum să pui empatia la muncă pentru tine

1. Schimbă perspectiva ta
Dacă reuşeşti să renunţi pentru câteva secunde la punctul tău de vedere şi să încerci să vezi lucrurile din perspectiva celuilalt, vei realiza că oamenii nu sunt răi, încăpăţânaţi sau iraţionali – ei doar reacţionează la situaţia în care sunt puşi, prin prisma cunoştinţelor pe care le au.

2. Validează perspectiva celuilalt
O dată ce ai văzut de ce celălalt crede / susţine ceea ce susţine, validează-i motivaţia. Asta nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu el, ci doar că înţelegi de ce oamenii au alte opinii decât tine şi care sunt motivele pentru care le susţin.

3. Atitudine!
Eşti mai focusat să obţii ceea ce vrei, să câştigi, să ai întotdeauna dreptate, decât să cauţi o soluţie, să construieşti relaţii sau să-i accepţi pe ceilalţi? Dacă nu-ţi deschizi mintea este puţin probabil să mai ai loc şi pentru empatie.

4. Ascultă!
Ce se spune, pe ce ton, cu ce gesturi, cu ce mimică… Ascultă-ţi instinctele şi încearcă să înţelegi ce simte persoana din faţa ta.

5. Întreabă!
Este în regulă să pui întrebări. Este probabil cel mai simplu şi direct mod de a înţelege o persoană dar şi cel mai puţin folosit.

Beneficiile empatiei

empatie-meme2– Construiește încredere și respect.
– Le permite oamenilor să elibereze emoțiile.
– Reduce tensiunile.
– Încurajează transferul de informaţii.
– Creează un mediu sigur și propice pentru rezolvarea problemelor de colaborare.

The Dark Side

Fiecare lucru bun are şi o parte întunecată. În cazul empatiei este vorba despre cum empatia pentru o persoană poate genera violenţă şi agresiune împotriva altei persoane. De exemplu, oamenii sunt motivaţi de sentimente nobile ca dragostea, compasiunea, şi empatia pentru victimele ISIS atunci când enumeră modalităţile în care i-ar ucide / tortura pe cei din această grupare teroristă.

Politicienii se simt în largul lor exploatând această parte întunecată a empatiei. Sentimente similare sunt folosite pentru a manipula şi a porni războaie. Este, cred, cea mai nedreaptă şi subiectivă metodă de a determina o pedeapsă.

Toată lumea ştie că frica şi ura pot motiva cele mai urâte alegeri pe care le facem. Ar trebui să fim conştienţi însă, că şi cele mai bune sentimente ale noastre pot face la fel.

Standard

2 thoughts on “EMPATIA – ain’t nobody got time for that!

  1. Pingback: Ne luptăm pentru a rămâne umani - Denisa Irimia

  2. Pingback: Nu există loc mai mişto de călătorit decât în mintea altui om! - Denisa Irimia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.