Me - Version 3.2

15 cărţi româneşti de citit înainte de sezonul 7 din Game of Thrones

Game of Thrones ilustrationHai că v-am prins! Momentul e propice (s-au dat evaluările, a trecut BAC-ul, licenţa şi dizertaţia) şi tocmai s-a terminat sezonul 6 din Game of Thrones aşa că începe perioada de withdrawal syndrome pentru dependenţii serialului. La fix!

Recunosc că eu abia anul ăsta am văzut Game of Thrones. Tot. Într-o săptămână înainte de Paşte. Am văzut Game of Thrones pe acelaşi principiu pe care m-am uitat şi la câteva episoade cu Bendeac: “Ce naiba îi face pe oameni care par normali, să arunce casual în conversaţie replici din film sau să piardă minute în şir povestind o simplă fază? Ce-i aşa mişto?”. Bine… asta, şi faptul că eram complet pe dinafară în momentele cheie de socializare.

Am înţeles rapid atracţia şi ingredientele cheie şi apoi mintea mea de tocilar introvertit a început să facă asocieri şi să caute modele. Şi ghici ce: bulinele există! Ta-naaaaaa…. Introducing:

Cnezate şi Voievodate vs. Game of Thrones

V-am povestit anterior despre domnişoara Diana, învăţătoarea mea, dar nu v-am povestit de doamna Dumitrache, profesoara mea de istorie din V-VIII, coşmarul tuturor “şcolerilor”. Doamna Dumitrache avea şi ea 3 idei fixe, ca orice cadru didactic care se respectă:

1. Toate fetele sunt nişte hahalere.
2. Singurul lucru pe care îl merita băieţii este “castana” administrată în moalele capului cu inelul la înaintare.
3. Lecţie de zi la ora de istorie este toată materia studiată. Toată. Indiferent de clasă. Pentru că a fost predată tot de ea.

Aşa că am mâncat istorie pe pâine. Multă istorie pe pâine. Nu aveam noi atâta istorie câtă am înghiţit. Nu aveam nici atâta paine… De exemplu, încă mai ştiu pe de rost toate popoarele migratoare care au trecut vreodată pe teritoriul ţării noastre. În ordinea în care au venit. Lucru foarte folositor, de altfel, în viaţa de zi cu zi. Dar să revenim la Game of Thrones şi la similarităţile cu poveştile din cnezatele şi voievodatele româneşti.

A Tale of… Cnezate şi Voievodate

stefan-cel-mare-si-sfantDacă vă fascinează subiectul formării statelor medievale româneşti, click pe link şi vă povesteşte wikipedia ce şi cum. Însă, sunt convinsă că nu vă sunt străine nume ca Atilla, Ioan, Farcas, Litovoi, Seneslau sau v-a şuierat pe lângă urechi ceva despre Diploma Ioaniților, la un moment dat. Sau poate nu.

Urmează apoi dezvoltarea statelor medievale româneşti cu personaje ca Basarab I, Vladislav Vlaicu, Dobrotici al Dobrogei, Negru Vodă, Radu I, Mircea cel Bătran, Baiazid, Vlad Ţepeş şi Radu cel Frumos, Ştefan cel Mare, Matei Corvin, Petru Muşat, Alexandru cel Bun, Soliman Magnificul şi continuă până la Mihai Viteazu… în rolurile principale.

Mai ştiţi cum s-a autoproclamat Mircea cel Bătran în 1406?

Mircea-cel-Batran“Io, mare voievod și domn singur stăpânitor și al părților peste munți, încă și spre părțile tătărești, herțeg al Amlașului și Făgărașului, domn al Banatului Severinului și pe amândouă părțile peste toată Dobrogea, încă până la Marea cea Mare și singur stăpânitor al cetății Darstor…” Sună familiar, nu? Eh… Doar că nu avea dragoni.

Buuun, acum c-am stabilit în această scurtă introducere (not!) legătura dintre Game of Thrones şi Evul Mediu românesc, vă recomand cu căldură să vă ocupaţi timpul dintre sezoane cu următoarele 15 cărţi neaoşe, pe care sigur nu le-aţi citit până acum, deşi ar fi trebuit:

 1. Alexandru Lăpușneanul de Costache Negruzzi – Sursa de inspiraţie a constituit-o Letopiseţul Ţării Moldovei de Grigore Ureche capitolul “Când au omorât Alexandru Vodă 47 de boiari” – un soi de Red Wedding fără nuntă. 
 2. Nuvele. Scene istorice din cronicile româneşti de Alexandru Odobescu – îi găsiţi aici pe Mihnea Vodă cel Rău, pe Doamna Chiajna şi bonus, Pseudokinegeticos.
 3. Poveştile cu Domniţa Ruxandra – Viaţa domniţei Ruxandra şi destinul ei tragic au constituit sursă de inspiraţie pentru mai mulţi autori precum B.P. Haşdeu, care scris drama ”Doamna Ruxandra”, Mihail Sadoveanu, cel care a creat romanul ”Nunta domniţei Ruxandra“, sau Gheorghe Asachi, care a făcut-o personaj de nuvelă în ”Ruxandra doamna”. Spolier: Domniţa Ruxandra moare jefuită şi decapitată de un grup de cazaci în 1687. Un fel de Sansa autohtona.
 4. Bogdan-Vodă de Ioan Slavici
 5. Fraţii Jderi de Mihail Sadoveanu – o epopee care reconstituie timpul şi atmosfera din epoca de strălucire a domniei lui Ştefan cel Mare.
 6. Zodia cancerului sau vremea Ducăi-Vodă de Mihail Sadoveanu – este despre dezastrul economic şi taxele nemiloase din timpul celei de a treia domnii a lui Ducă-Vodă şi starea jalnică în care fusese adusă ţara de acest domnitor cumplit.
 7. Neamul Șoimăreștilor de Mihail Sadoveanu – În final, naratorul mărturisește: „Bunicii mei sunt strănepoții acelor oameni. Și această istorisire de acum trei sute de ani, din vremea când strămoșii erau încă dârji, am scris-o în liniștea unei prisăci, având în inima mea răsunetul durerii lor”.
 8. O samă de cuvinte de Ion Neculce – o culegere de 42 de legende cu tematică istorică foarte variată, presărate cu siluete şi portrete memorabile, situaţii dramatice şi anecdote pitoreşti.
 9. Povestiri istorice de Dumitru Almaş – pentru copilul din tine 🙂 sau poţi încerca “Milescu Spataru”. “Numic nu s-a născut, nu se naşte şi nu se va naşte din senin. Iar cine ştie de unde porneşte, de unde îşi trage obârşia şi puterea, înţelege mai bine şi unde se află şi încotro va să ajungă şi ce trebuie să facă spre a ajunge acolo unde ţâşneşte.”
 10. Trecute vieţi de Doamne şi Domniţe de Constantin Gane – Cine deschide paginile acestei cărţi va descinde într-o clipă la curtea voievozilor români din timpurile vechi: va trece din sala tronului în iatac, va privi apoi de pe zidurile cetăţii luptele dintre falnicii cavaleri şi sălbaticii cazaci pentru a apăra o preafrumoasă Doamnă. Va trage cu urechea la intrigile ce leagă şi dezleagă domniile, va asista la încoronări pline de fast, dar şi la crude maziliri.
 11. Lăpuşneanu şi patrupacate de Vicenţiu Donose – “Boieri dumneavoastră, mi se pare că nu prea aveţi nevoie de capete, şi dacă nu aveţi nevoie de ele, la ce să vă mai apese umerii de pomană ? Zic asta pentru binele Ţării, că Ţara mă rabdă pe mine ca Domn, dar, la fel, vă rabdă şi pe domniile voastre, ca slujbaşi. Să începem cu Isaiia vornic, Negrilă ceaşnic şi Alexa stolnic, care s-au împotrivit domniei noastre ? Că de început tot trebuie să începem…”
 12. Neclintiţii de Mihai Baiu – despre cum oricât de pustiitoare au fost prăvălirile prădalnice asupra lor, nu au izbutit să clintească de pe glia  strămoşească şi  din  credinţa în  mai  bine  neamul  nostru. Românii, aceşti Unsullied…
 13. Banul Mărăcine, Inelul lui Dragoș-Vodă, Cerbii lui Mihai-Vodă sau Spătarul Coman de Suceava de Grigore Băjenaru. Pick one.
 14. Săgeata capitanului Ion de Alexandru Mitru – Ion, un căpitan de încredere în oastea lui Vlad Ţepes, este îndrăgostit de Ilinca, fiica vistiernicului Flor, care este însă logodită de tatăl său cu Andrei, un boier trecut de partea turcilor. Căpitanul Ion reuşeşte după numeroase aventuri să demaşte un complot împotriva domnitorului.
 15. Letopiseţul de argint de Rodica Ojog Braşoveanu – Intrigi boiereşti, comploturi, deghizări, lupte pentru tron şi poveşti de dragoste atrag cititorul în misterul unei lumi de mult apuse.

Dacă terminaţi lista de mai sus, mai avem  variante:
Comoara crăişorului de Gh. Sireteanu
Vlaicu Vodă de Alexandru Davila
Logofătul Dragu de Vasile Manuceanu 
Neamul Basarabilor de Aurel Petrescu
Radu de la Afumaţi de Emanoil Manoliu
Nuvele istorice de Gheorghe Asachi
Povestiri istorice de Eusebiu Cămilar

Succes!

P.S. Și tu iubești să citești este un proiect de CSR marca Sun Plaza ce se va desfăşura în luna iulie şi v-ar prinde bine să daţi o tură pentru că se întâmplă lucruri simpatice acolo.

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.